AgriCulinary
Om AgriCulinary prosjektet
Målet er å utvikle et nytt nordisk bærekraftig tverrfaglig utdanningsprogram. Prosjektet vil også styrke den tverrfaglige kompetansen for deltakende fagfolk og elever i restaurant- og landbrukssektoren. Prosjektet ledes av NKMAT.
AgriCulinary er et Erasmus/EU-prosjekt med tre nordiske partnerskoler:
– Perho Culinary, Tourism and Business College/Green City Farm. Finland
– Mosjøen Videregående Skole. Norge
– ZBC Slagelse, kokke- og tjenerskole. Danmark.
15-16.mars 2023
Prosjektmøte ved ZBC kokke-og tjenerskole i Danmark
prosjektet går over tre år med start i 2022 og avslutning i 2025. I løpet av denne perioden vil prosjektgruppen, og i andre faser elever, besøke hverandre
for å få en innføring i de ulike praksisene. Den første reisen gikk til Slagelse i Danmark den 15-16 mars. Fra Mosjøen VGS deltok Runar Hestmark, Kristina Svartvatn, Ingrid Øyen og Veronika Jakobsen.
Dag 1: Besøk på Quartz Mølle som eies/drives av Fintan Keenan, en irsk møller og regenerativ kornbonde (dyrker gamle kornsorter). Keenan er utdannet ingeniør og har bygget opp møllen selv, blant annet for å få kvernsteinene slik han ønsket. Møllen produserer flere meltyper, som bl.a. selges til restaurant Noma i København.
Etter lunsj besøkte vi skolens gårdsbruk, Jernbjerg gård – verdens beste økologiske gård – ifølge dem selv. I tillegg til dyrking av ulike urter/grønnsaker driver de med kaniner, gris og høylandsfe. Gruppa fikk være med på slakting av kaniner, som også sto på menyen til kveldens middag. Dagen ble avsluttet med felles matlaging på et av skolens kokkekjøkken og resulterte i en smakfull middagsbuffet.
Dag 2: Vi kjørte til Annebergsparken i Nykøbing for å besøke bedriften Dansk Tang. De arbeider med tang fra Danmark, som selges både som frisk og tørr, i tillegg fører de produkter som inneholder tang, bl.a. tang-øl! Etter omvisning og presentasjon fikk gruppa utdelt vadere for å dra ut på «tangsafari» – en interessant aktivitet, og tang rett fra havet smakte faktisk ikke så verst!
Tilbake på skolen holdt en av kokkelærerne en presentasjon om hvordan de jobber med bærekraft i utdanningen av fremtidens kokker. Oppholdet var veldig lærerikt og Mosjø-gruppa fikk mange gode ideer til hvordan bærekraftsmålene kan implementeres i opplæring av fremtidige gårdbrukere og kokker.
Neste AgriCulinary-tur blir til Mosjøen 1 og 2 juni 2023!