AGRICULINARY PROSJEKTMØTE I MOSJØEN 1.-2.6.23
AgriCulinary er et Erasmus+/EU-prosjekt med tre nordiske partnerskoler:
- Mosjøen Videregående Skole, Norge.
- Perho Culinary, Tourism and Business College/Green City Farm i Finland.
- ZBC Slagelse, kokke- og tjenerskole i Danmark.
Målet med prosjektet er å utvikle et nytt nordisk, bærekraftig, tverrfaglig utdanningsprogram, der man ser på muligheten for et nærere samarbeid mellom produsent, tilbyder av mat og drikke og opplæringsinstitusjon. Prosjektet vil i så måte bidra til å styrke den tverrfaglige kompetansen for produsenter, fagfolk i bransjen og elever i restaurant- og landbrukssektoren.
MVS var på besøk i Danmark i april. Nå var det vår tur til å ta imot våre samarbeidspartnere fra Danmark og Finland. Første dag startet med at avdelingsleder og studierektor ønsket velkommen og hadde en kort presentasjon av skolebruket i Marka. Etterpå var det besøk i gartneriet, der Ingrid Øyen fortalte og dyrking av jordbær i tunnel, hadde omvisning i drivhusene og fortalte hvordan de samarbeider med lærere/elever i opplæringen. De besøkende fikk være med å høste tomat og agurk som vi skulle bruke på matverksted senere på dagen. Fjellfolket Helgeland v/Trine Bolstad serverte oss en nydelig lunsj, med flere ulike produkter fra deres produsenter. Etter lunsj fortalt Kristina og Lise Lotte fra naturbruk om bier, bikuber og produksjon av honning. Vi fikk omvisning i slyngerommet og i avdelingen for smådyr. Der fikk vi bl.a. hilse på minigrisene Rolf og Gunhild. Etterpå besøkte vi fjøset og melkeforedlingsrommet. Runar fortalte om hvilke produkter som kan produseres og hvordan dette implementeres i elevenes opplæring.
Sjøgata måtte selvfølgelig vises frem. Vi startet da med kaffe og melkekake på Kulturverkstedet og omvisning der, før beveget oss ut og trosset vind og sluddbyger, med spredte solglimt innimellom. På kvelden hadde vi sosialt samvær og matverksted på restaurant- og matfagkjøkkenet på Kippermoen.
Dag 2 var avsatt til ekskursjon. Da besøkte vi først restauranten «Til Elise fra Marius». Elise fortalte oss prosessen fra ide til virkelighet og hvordan drifta deres er lagt opp. De samarbeider bl.a. med Sletten Gård om levering av storfekjøtt til deres restaurant. Etter lunsj, som vi fikk servert der, dro vi videre til Sletten gård, der Solveig Bratteng Rønning fortalte om drifta og ga oss omvisning i fjøset. Turen gikk så videre til Nesna. Der besøkte vi Raus bryggeri. Kristian fortalte om deres produksjon og vi fikk teste noen av deres produkter. Ble enige om at til neste år skulle vi samarbeide om å brygge et eget AgriCulinary øl på humle fra Finland. Tilbake i Mosjøen ble dagen og prosjektmøtet avsluttet med pizzaaften i gartneriet i Marka.
Neste prosjektmøte blir i august/september. Da møtes vi ved Perho Culinary, Tourism and Business College/Green City Farm, Finland. I september starter prosessen med å inkludere elever fra Naturbruk og restaurant- og matfag. Disse elevene vil da få delta på flere tverrfaglige undervisningsopplegg, webinarer og samhandling med de andre deltakerne i tillegg til reiser til de respektive samarbeidspartnerne.
Skrevet av Veronika Jakobsen, NKMAT