GIVENDE REKRUTTERINGSARBEID
Åpen skole er en årlig arena for distriktets 10.klasser hvor elevene får velge to utdanningsprogrammer som de ønsker å besøke og lære mer om. Denne uka har Restaurant- og matfag hatt besøk av 36 elever fra Vefsn, Hemnes, Alstahaug, Grane, Hattfjelldal, Herøy og Leirfjord kommune. Her fikk de en innføring i hva de kan lære og oppleve, samt hvilke yrkesmuligheter som finnes videre. På kjøkkenet fikk alle prøve seg på å lage grillspyd med kylling og grønnsaker, pitabrød av surdeig, dressing og iskrem lagd med flytende nitrogen.
Elevene som deltok på torsdag, fikk også æren av å møte Michelin-kokk Larry Jayasekara som fortalte om sin bakgrunn, veien til å bli stjernekokk og betydningen av å være et godt team. Her fikk også Andrea Steinrud fra Vikgården i Mosjøen presentert seg. Hun er nylig tilsatt av Larry og skal jobbe som servitør og assisterende restaurant manager på den nye restauranten i London. Larry er opptatt av å dele sin kunnskap og håper at flere RM-elever kan komme til London for å lære hvordan det er å jobbe i sitt kjøkken.
NYE MIDLER TIL FORMIDLING OG REKRUTTERING
Veronika Jakobsen har arbeidet som lærer ved Restaurant- og matfag siden 2005, men da linja fikk for få søkere til å starte opp i undervisningsåret 2022/23 ble hun innlemmet i NNKM-teamet. En av hennes hovedoppgaver i stillingen er å arbeide med rekruttering til RM-linja som etter planen skal relokalisere til studiested Marka neste høst. Jakobsen fikk nylig den gode nyheten om at prosjektet «Sunn matglede, bærekraftige matopplevelser og rekruttering til matbransjen» har mottatt 55.000kr fra NHO Reiseliv Asko servering.
Målgruppen for prosjektet er elever i mat og helsefaget og vil bidra til at barn og unge skal få oppleve gleden ved å lage og spise mat som gjør dem godt! Samtidig vil en styrke forståelsen for bærekraft og hvordan en kan gjøre gode matvalg og ivareta jorda. Et annet viktig moment er rekruttering til matbransjen, som sliter med å nå tak i fagfolk innen de ulike yrkesgruppene kokker, servitører, bakere, industriell matproduksjon, bakere, konditorer m.fl., samt å opprettholde tilbudet med restaurant- og matfag ved Mosjøen videregående skole.
Matsvinn er et stort problem både lokalt, nasjonalt og globalt. Ved å lage mat med norske råvarer lærer man elevene å reflektere hva som utgjør et sunt og bærekraftig måltid, hva som er trygg mat og hvordan tilberede den. For elever i 10ende skal det arrangeres et «matredderkurs» med påfølgende kokkekamp. Her må elevene tilberede et måltid basert på matvarer som f.eks har gått ut på dato (samarbeid med lokalbutikken), eller ikke lenger egner seg til salg. Prosjektet kjøres i gang i Sandnessjøen under utdanningsmessa i midten av januar og deretter i Mosjøen i februar.